GB     HJEM

Reis dit: Kraków

Foto: Wikipedia
Kraków er en by ved øvre Wisla sør i landet. Dette er Polens tredje største by og landets kulturelle hovedstad. Stedet har vært permanent bebodd i mer enn 6000 år og ble fra år 800 et viktig handelssentrum på ruten mellom Russland og Vest-Europa.







Kraków har kanskje opplevd mer historie enn noen annen polsk by har gjort, men samtidig klart å bevare mye av sin historiske bygningsmasse. Kraków har en rekke kultur- og utdannings- institusjoner og det Jagellonske universitet som ble grunnlagt i 1363 er et av dem. Universitetet fikk navnet Academia Cracoviensis, er Polens eldste og inneholder blant annet et bibliotek.

Videre finnes det akademier for vitenskap, kunst, musikk, flere høyskoler, teatre og museer. Blant annet finner du Czartoryski-museet med bilder av italienske renessansekunstnere, og det Jagellonske museum med Copernicus`globus.

Gamlebyen er omgitt av et parkbelte anlagt på de tidligere festningsmurer og vollgravene. Et par festningstårn gjenstår også, blant annet Barbakan fra 1505 foran byporten Brama Florinska. Rynek glowny, det såkalte "Stortorget", er byens midtpunkt og nokså uforandret siden 1300-tallet. Her ligger Mariakirken som opprinnelig er fra 1200-tallet. Kirken er lett å få øye på med to tårn og et praktfullt alterskap av Wit Stwosz samt kunstverk av Peter Vischer.

Videre vil du kunne se den 120 meter lange kleshallen Sukiennice fra 1300-tallet med utstilling av polsk kunst, og det gamle rådhustårnet fra 1300-tallet. På kalksteinsklippen Wawel ligger katedralen fra perioden 1322 til 1363, og den polske kroningskirken med de polske kongers og nasjonalhelters graver, og det gamle kongeslottet som nå er museum. Slottets borggård er en av de vakreste i Europa.

I bydelen Kasimierz som er det gamle jødekvarteret, ligger Polens eldste synagoge som i dag er omgjort til museum. Bygget er rekonstruert etter ødeleggelsene som det ble påført under den annen verdenskrig. Kraków ligger nær det øvre-schlesiske gruve- og industriområdet. Dessverre er det slik at luftforurensningen er blant de verste i Europa og truer mange av byens historiske bygninger med ødeleggelse.

Til slutt kan vi nevne at Kraków var Oscar Schindlers tilholdsted og det er lagt opp et guidet turopplegg i byen som tråkker i heltens fotspor med tilhørende historiefortelling. Du vil også bli tatt med til en del av lokalitetene som ble benyttet til å spille inn filmatiseringen av Schindlers liste.

Fly dit
Norwegian tilbyr ukentlige flighter fra Gardermoen, mens Ryanair flyr ukentlige turer til Kaków fra Rygge.



Norges største og mest komplette ferieportal

www.osloairports.com | 2007 - 2015 | uten kommersiell tilknytning til Oslos lufthavner