Når trenger du pass, hvor kan du fly uten, hva kan benyttes som reise-id, og når trenger du egentlig visum ?
Nye bestemmelser skaper lett forvirring. Her er en liten oversikt.
Sommerferien nærmer seg, og dette kan bli din siste med passet i reiseveska hvis du reiser mellom Schengen-landene. Fikk du det fornyet etter 2005, kan du også glede deg over at du er mye mindre utsatt for identitetsmisbruk hvis du er så uheldig at noen stjeler passet ditt i løpet av ferien.
Økt sikkerhet
Pass som har blitt skrevet ut etter 2005, er biometriske med innstøpt mikrochip som leser ansiktsform. Det betyr at du er omtrent helt sikker mot identitetsmisbruk hvis noen rasker med seg passet ditt mens du sitter på café og speider på livet eller slapper av med en bok på stranda.
Trenger du nytt pass til sommerens utenlandsferie, får du også fingeravtrykket inn i mikrochipen. Ved hjelp av skannere, verifiserer mikrochipen at det faktisk er du som sjekker inn.
De nye passene kommer av en ny, avansert teknologi innført i USA. De nye opplysningene i biometriske pass, fases inn etter hvert som de gamle passene går ut på dato. De maskinlesbare passene er gyldige til utløpsdato. Prisen er 450 kroner for en person. Merk at du ikke trenger å fornye passet hvis du har den eldre varianten fra før 2005, og det ikke har gått ut på dato.
Billigere
Har du tenkt deg til et av de 25 Schengen-landene i løpet av neste år, trenger du ikke å stresse om hvorvidt passet har utløpt, og om du rekker å skaffe nytt før avreise, eller er blant dem som lett tyr til nødpass. Da kommer nemlig id-kortet som erstatter passet.
Kortet blir utstedt av politiet på linje med pass, og vil koste 340 kroner. Prisen er den samme for barn og voksne. Gyldighetstiden er fem år for voksne og barn over ti år, to år for barn fra 0-5 år, og tre år for barn mellom fem og ti år. I tillegg til bilde og fødselsnummer, vil kortet ha en lagret elektronisk underskrift og fingeravtrykk. Det vil dermed også gjelde ved grensepasseringer.
At du kan identifisere deg elektronisk overfor enhver offentlig myndighet, gjør det mulig å undertegne dokumenter også elektronisk. Kortet er på størrelse med bankkortet, og får plass i lommeboken.
Mer enn reise-id
– Kortet får tre funksjoner, og vil fungerer som idkort, reisedokument innenfor Schengen-området og kommunikasjonskort for elektronisk kommunikasjon (elektronisk id) med offentlige og etter hvert private tjenester. Blant annet vil det kunne erstatte bankkort hvis banknæringen ønsker det, informerer avdelingsdirektør i Justisdepartementet, Knut Fosli.
– Kan reise-id benyttes i USA?
– Nei, til USA kan kun maskinlesbart pass benyttes. Og hvis passet ditt ikke kan leses på maskinen, må du ha visum i tillegg, sier Fosli.
Nye bestemmelser til USA
Bestemmelsene for fly til USA, har for øvrig også endret seg. Mens du tidligere kunne fylle ut registreringsskjemaet mens du satt på flyet, må det nå i tillegg skrives ut før du reiser, via internett. Gyldighet er inntil to år, og du trenger ikke ha bestilt verken fly eller opphold for å kunne fylle det ut.
På sikt er det meningen at den elektroniske registreringen du foretar i forkant vil erstatte skjemaet du får på flyet, men foreløpig må begge to fylles ut. Passet må dessuten være maskinlesbart. Hvis ikke, kommer du ikke med flyet.
Alternativt til maskinlesbart pass, er at du møter opp på ambassaden, stiller deg i kø og søker om visum på den gammeldagse måten. Det er ikke aktuelt å få utstedt nødvisum på linje med nødpass. Og det tar inntil ti dager å behandle visumsøknaden.
Med visum kan du benytte eldre, ikke maskinlesbare pass.
Innenlands
Har du planer om å fly innenlands i sommer, så husk at du må vise legitimasjon hvis du har bagasje som skal sjekkes inn. Hensikten er å sikre at den som sjekker inn bagasjen er den samme som faktisk setter seg på flyet. Kravet gjelder alle over 12 år, med bagasje som skal sjekkes inn.
Dersom du ikke kan legitimere deg, må du regne med at du ikke får fly. Du trenger ikke vise legitimasjon hvis du reiser med bare håndbagasje. Godkjent legitimasjon ved inn innenlandsfly er: Bankkort, Førerkort, Skolebevis, Pass.
- Hva kan vi bruke til Schengen-landene fram til id-kortene kommer som alternativ til pass?
- Fram til id-kortene kommer i 2010, er det kun pass som er gyldig innenfor Schengen, selv om det er passfrihet i samme område. Verken bankkort eller førerkort er godkjent som id-kort eller reisedokument innenfor Schengen-området, sier Fosli.
Eget ansvar
Det skal legges til at undertegnede fløy til Hellas, Frankrike og Holland med visa-kortet. Men vil du være helt sikker på at du faktisk kommer med flyet, bør du vite at det i utgangspunktet ikke er godkjent som gyldig identitetsbevis.
Ved mellomlanding må du dessuten også ofte bevise identiteten igjen. Gikk det gjennom på den første flyplassen, kan det hende du står bom fast på neste og i verste fall verken kommer deg til reisemålet eller hjem.
– Visa-kort er ikke formelt godkjent, og en sjanse å ta. Det er den reisende selv som er ansvarlig for å kunne identifisere seg selv. Blir du stoppet uten et godkjent id-kort, vil ikke forsikringsselskapet dekke merutgiftene det medfører, sier Fosli.
Les også: se opp for pristillegg på flybilletter
Kilde: forbrukerportalen.no
Illustrasjonsfoto