Hos flyselskapene stiger prisene gjerne mot himmelen, mens man bestiller. Hos nykommeren Air Berlin tar de også et høyt tillegg for betaling med norske kroner, uten at du opplyses om det.
Hva koster egentlig flyreisen? Nesten ingenting, ifølge selskapenes annonser, men før du spenner sikkerhetsbeltet, er prisen i verste fall mangedoblet.
Vi sjekket nykommeren Air Berlin som flyr fra Oslo til Berlin. Ved første klikk ser prisene svært lave ut. Det er fordi de oppgis i euro. Før man kan svinge seidelen på en kafé ved Unter den Linden, kommer det en del tillegg, særlig hvis man lar seg friste til å betale med norske kroner.
Høytflygende kurs
På Air Berlins hjemmeside er det som vanlig mulig å merke av for ønsket avgang og pris. Deretter får man opp totalprisen nederst på siden. Alle priser oppgis i utgangspunktet i euro, men ett klikk, og man får prisen i norske kroner.
Det man ikke oppdager uten å være en kløpper i hoderegning og valutakurser, er at prisen stiger kraftig, straks man konverterer til kroner. Vår tur Oslo-Berlin koster 508 euro. Når vi klikker på knappen merket «NOK», oppgis prisen til 4727 kroner. Det betyr at kursen som Air Berlin tilbyr er på 9,31 kr/eur. Den offisielle kursen på samme tidspunkt er 8,65 kr/eur. Det vil si at man må ut med 7,6 prosent mer hvis man velger å betale i kroner fremfor euro.
Hos Air Berlin forklarer de den skjulte prisøkningen på følgende vis:
– Grunnen til prisforskjellen i euro og kroner er teknisk. Bestillingssystemet vårt endrer ikke kursene automatisk. Da ruten åpnet, var det korrekt kurs mellom kroner og euro, men de siste månedene har det vært mange svingninger i valutamarkedet. Siden vi ikke oppdaterer kursene hver dag, oppstår det feil, forklarer Nadine Bernhardt som er presseansvarlig hos Air Berlin.
Slike «tekniske» overprisinger er ikke uvanlige for folk på ferie.
Betal i lokalvaluta
Mange utenlandske hoteller spør også om man vil betale i lokal valuta eller norske kroner ved utsjekk. Da er det fort gjort å si norske kroner, men det lønner seg nesten alltid å velge lokal valuta.
– Når man velger å betale med norske kroner hos flyselskaper, hoteller og butikker i utlandet, ender man som regel opp med å betale overpris. Dette skyldes at selskapene selv fastsetter vekslingskursen, og den er sjelden spesielt gunstig for kundene, forklarer Kirsti Pamphlett hos Forbruker Europa.
Velger man i stedet å betale i den lokale valutaen, vil kortselskapet benytte den offisielle vekslingskursen som oppdateres daglig, og normalt sett er langt gunstigere. Det er uansett en god idé å sjekke kursen før man drar.
De fleste banker oppgir kurser for de vanligste valutaene på sine hjemmesider. Og så gjelder det å kontrollregne underveis.
Kilde: Forbrukerportalen.no
Foto: Gorm Kallestad