GB     HJEM

Unngå bagasjefellene








13 tips for å unngå bagasjeproblemer:

1. En regner med at koffertens levetid er omkring ti år. Kjøp en trillekoffert med lang garanti som dekker feil på glidelåser, hjul og håndtak. - Vi er veldig glade i høykvalitets kofferter. De er det veldig lite tull med, sier kommunikasjonsrådgiver Camilla Tully i SAS Ground Services, selskapet som håndterer bagasje på vegne av SAS.

2. En kostbar designerkoffert er neppe nok til at du blir oppgradert til forretningsklasse. I stedet kan bagasjen din pådra seg uønsket oppmerksomhet fra tyver mens du er på reise.

3. Hard eller myk koffert? En koffert av hard plast veier mer, men gir ekstra beskyttelse mot skader, tyver eller et plutselig regnskyll. På den annen side: Du kan stappe inn mer i en myk koffert.

4. Reiser du med ryggsekk, bør du ha et trekk utenpå sekken. Ellers kan remmene på ryggsekken henge seg opp når bagasjen transporteres rundt på flyplassen og i verste fall forårsake stopp i hele systemet. Dette rammer ikke bare deg selv, men også dine medreisende.

5. Vinflasker i innsjekket bagasje betyr fort problemer. - Vi er ikke glade i vinflasker i bagasjen. Da er man faktisk erstatningsansvarlig hvis flaskene går i stykker og ødelegger andres bagasje, sier Tully.
6. Legg ikke innpakkede gaver i bagasjen du sjekker inn. Dersom kofferten din blir åpnet for inspeksjon, kan gavepapiret bli revet av. Ikke så hyggelig når du kommer frem og skal overlevere gaven til mottakeren.

7. Lås alltid kofferten. Skal du til USA må du kjøpe en spesiallås. - Til USA var det inntil nylig ikke lov å låse kofferten. Nå er det kommet en egen USA-vennlig spesiallås som tollerne i USA har nøkkel til. Den får man kjøpt i koffertbutikken, sier Camilla Tully. Fra 16. august trenger du for øvrig ikke å ta ut den bærebare PC-en av vesken når du går gjennom sikkerhetskontrollen i USA - gitt at du har en veske uten metall på.

8. De fleste reiser med svart koffert. Velg en annen farge, eller sett på et fargerikt bagasjebånd, så blir det lettere å kjenne igjen din egen bagasje på flyplassen.

9. Husk å merke kofferten med navn, adresse, telefonnummer. En navnelapp kan lett falle av, så legg gjerne en ekstra lapp inni kofferten. Ta også med flightnummer og destinasjon. I de tilfellene hvor bagasjen blir helt borte, skyldes det ofte manglende merking.

10. Reiser du sammen med noen, fordel hverandres klesplagg på ulike kofferter. Hvis én koffert blir borte, behøver ingen å stå uten rene sokker og underbukse.

11. Unngå sen innsjekking. Selv om du hesblesende rekker frem til utgangen, er det ikke sikkert bagasjen kommer med flyet. Risikoen er størst når det er stort trøkk på flyplassen.

12. Dersom bagasjen din ikke dukker opp på båndet på ankomstflyplassen, går du til serviceskranken. Du må fylle ut en såkalt PIR-rapport (Property Irregularity Report) før du forlater flyplassen. Denne er blant annet nøkkelen til å få igjen penger på reiseforsikringen.

13. Flyselskapene dekker vanligvis nødvendige utgifter til klær og toalettsaker når bagasjen er forsinket, men spør hvor mye du vil få refundert før du lar kredittkortet gå varmt. Husk å ta vare på kvitteringene. Reiseforsikringen dekker også normalt utlegg ved forsinket bagasje.

Les også Aftenpostens test av 10 cabinkofferter (ekstern lenke)


Kilde: Aftenposten
Foto: VG


www.osloairports.com | 2007 - 2015 | uten kommersiell tilknytning til Oslos lufthavner