GB     HJEM

Håndbagasjeregler

Illustrasjonsfoto
 EU har vedtatt regler som begrenser hva passasjerer kan ha med i håndbagasjen. Reglene trådde i kraft 6. november 2006. Reglene gjelder kun flytende væsker du kan ta med i håndbagasjen, gjennom sikkerhetskontrollen.







I praksis betyr de nye reglene at du som passasjer kun kan ta med deg små mengder med flytende væske i håndbagasjen. Kvantumet er sammenlignet med det som må til for å lage farlige eksplosiver. Grensen for hva hver flypassasjer kan ta med seg er satt lavere enn dette. Du kan fortsatt ta med væske som du trenger av medisinske eller kostholdsmessige årsaker, inkludert babymat.

Reglene gjelder for alle flyavganger innen EU og EØS området, samt Sveits. Passasjerer skal ha samme beskyttelse, uansett hvilken lufthavn de reiser fra innen EU/EØS/Sveits.
De nye reglene kommer i tillegg det som allerede er forbudt å ta med som håndbagasje, og får ikke betydning for det du tar med i din innsjekkede bagasje.

Hva betyr de nye reglene når du skal ut å fly?
Dette kan du ta med deg gjennom sikkerhetskontrollen:
Væske i beholdere på maksimum 100 milliliter (1dl)
Med beholder menes flaske, tube, flakong, beger o.l. Mengden bestemmes av størrelsen på beholderen, ikke hvor mye væske det er i den. En nesten tom flaske vil dermed bli vurdert etter hva den kan inneholde - ikke hva den faktisk inneholder.
Alle beholderne må få plass i en gjennomsiktig pose som kan åpnes og lukkes.
Posen må ikke romme mer enn 1 liter når den er lukket.

Hva regnes som væske?
Alt flytende som vann, brus, gelé, krem, lotion, parfyme, barberskum, aerosoler (spraybokser) og annet med liknende konsistens.

Hva med medisiner og barnemat?
Du kan ta med:
Flytende medisin som er nødvendig for bruk på reisen. Medisin i fast form er fortsatt tillatt.
Væske som av kostholdsmessige grunner er nødvendig på reisen.
Barnemat som er nødvendig for bruk på reisen.
Du må være forberedt på å gjøre rede for at innholdet i beholderne er innenfor reglene, for eksempel ved å smake på innholdet eller ta litt på huden.

Kan jeg handle etter sikkerhetskontrollen?
Det som kjøpes etter sikkerhetskontrollen eller om bord i flyet får du ta med. Det gjelder blant annet ”tax-free”-varer, mineralvann, kosmetikkprodukter, matvarer osv.
Dersom du skal reise videre med nytt fly og dermed må gjennom en ny sikkerhetskontroll, må handleposen være forseglet. Den må også være utstyrt med en kvittering for at varene er kjøpt samme dag. Ved ubrutt forsegling gjelder kvittering for 24 timer. Dette gjelder innad i Norge/EU/EØS/Sveits.
Er du usikker på om du må gjennom ny sikkerhetskontroll på reisen? Ta direkte kontakt med flyselskapet eller ankomstlufthavnen.

Kommer du fra et land utenfor EU/EØS/Sveits gjelder egne regler.

Ankomst fra land utenfor EU/EØS/Sveits:
Dersom du kommer fra et land som ligger utenfor EU/EØS/Sveits gjelder følgende regler:
Har du med deg væskeholdige varer får du disse med deg inn i EU/EØS/Sveits dersom du ikke skal reise videre fra den lufthavnen du kommer til.
Dersom du kommer fra et land utenfor EU/EØS/Sveits, lander i et EU/EØS-land og skal fly videre, må du gjennom en ny sikkerhetskontroll. All væske som ikke fyller kravene (største tillatte beholder inneholder kun 100ml og totalt antall beholdere må passe inn i gjennomsiktig, lukket pose som maksimalt rommer en liter) vil da bli beslaglagt i sikkerhetskontrollen. Det hjelper ikke at du oppbevarer den i forseglet pose. Posen er ikke forseglet innenfor EU/EØS/Sveits.
Dersom du reiser med et flyselskap som hører hjemme i EU/EØS/Sveits kan du handle om bord på flyet og få varene forseglet her. Du vil da kunne ta med deg varene gjennom ny sikkerhetskontroll etter at du ankommer EU/EØS/Sveits.

Hva kan jeg gjøre for å unngå kø i sikkerhetskontrollen?

Uoppfordret vise posen med beholdere med væske i sikkerhetskontrollen.
Ta store elektriske artikler ut av håndbagasjen før sikkerhetskontrollen. De skal gjennomlyses separat. Det kan for eksempel være PC, kamera, mobiltelefon eller håndholdte spill.
Ta av yttertøy og jakker før sikkerhetskontrollen. Tøyet skal også gjennomlyses separat.
Det er Luftfartstilsynet som innfører reglene, mens flyselskapene og lufthavnene som står for den praktiske gjennomføringen av reglene.

Som flyreisende oppfordres du til å undersøke på internettsidene til flyselskapet du skal reise med, eller internettsidene til den flyplassen du skal reise fra, for å sjekke hvordan reglene praktiseres.
Har du spørsmål om sikkerhetstiltak på lufthavner eller om bord i fly må du kontakte lufthavnen direkte eller det flyselskap du skal reise med for mer detaljert informasjon.

Kilde: Luftfartstilsynet

www.osloairports.com | 2007 - 2015 | uten kommersiell tilknytning til Oslos lufthavner